Jak zrobić hamburgera z mielonego mięsa

Możesz zrobić hamburgera z mielonej wołowiny, dzieląc ją na 4 lub 6 równych porcji. Uformuj każdą porcję w gruby, równy dysk z płytkim „wgłębieniem” w środku. Powinien on być nieco większy niż bułka. Choć pęknięcia w wołowinie są zupełnie normalne, lepiej unikać zacieranych patelni i formować je na kształt patyczków. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że każdy burger jest równomiernie ugotowany.

Przed ugotowaniem burgera musisz opiekać bułki. Aby opiekać bułki, umieść je przeciętą stroną w dół na patelni. Opiekaj je aż do uzyskania złotego koloru i przenieś na talerz do serwowania. Gotuj burgery, aż osiągną wewnętrzną temperaturę 160 stopni Fahrenheita. Możesz umieścić kawałek papieru woskowego pomiędzy każdą warstwą patty. Po ugotowaniu jesteś gotowy do serwowania swoich burgerów.

Aby uzyskać najlepszy smak, powinieneś użyć chudego mięsa, ale nie chudego. Mielona wołowina powinna zawierać około 25 procent tłuszczu. Aby uzyskać niesamowicie aromatyczny burger, wybierz chudsze kawałki wołowiny. Rozważ również użycie okrawków wołowych dla dodatkowej soczystości. Dodaj te okrawki do mielonej wołowiny. Pamiętaj jednak, aby schładzać wołowe patties. Jeśli mięso zostanie zbyt mocno schłodzone, patties będą kruche.

Aby uformować kształt patty, użyj mielonej wołowiny, soli przyprawowej, czosnku w proszku i pieprzu. Po uformowaniu kulek, lekko naciśnij środek każdej kuleczki kciukiem i zrób wgłębienie. Po uformowaniu patties, możesz je grillować na średnio-wysokim ogniu. Gdy osiągną pożądaną temperaturę, dodaj ser. Po ugotowaniu hamburgerów udekoruj je posiekaną cebulą i plasterkami pomidora.

Przed przerzuceniem burgera upewnij się, że dno patelni jest czyste i suche. Ugotuj patty z obu stron. Spód powinien być ciemnobrązowy, a patty lekko przyprawione. Przewróć hamburgery tylko raz lub dwa razy podczas gotowania. Po ugotowaniu, hamburgery przechowywane są przez trzy dni w lodówce lub w szczelnym pojemniku. Można je również zamrozić na okres do trzech miesięcy.

Mielenie własnego mięsa da Ci wiele korzyści. Będziesz wiedział, skąd pochodzi Twoja wołowina, a zawartość tłuszczu będzie mniej więcej idealna. Będziesz mógł wybrać kawałki mięsa, które najlepiej nadają się do zrobienia burgerów i możesz być przygotowany na to, że będziesz mógł cieszyć się burgerami o idealnym stosunku tłuszczu do mięsa. Zaoszczędzisz pieniądze i będziesz miał burgera ugotowanego dokładnie tak, jak lubisz.

Możesz użyć mielonej polędwicy, steku z kaczki lub okrągłego steku jako głównego źródła mielonej wołowiny. Zmielona polędwica jest krojem wyższej jakości, ale jest zbyt chuda na hamburgery. Jeśli nie masz mielonej okrągłej wołowiny, możesz ją zmielić samodzielnie. Aby uzyskać bardziej przystępny cenowo hamburger, użyj zamiast niego mielonej kaczki. Upewnij się jednak, że używasz odpowiedniej ilości tłuszczu dla swojego smaku.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane